FALLUJAH - Bij de Amerikaanse militaire actie tegen opstandelingen in Fallujah zijn zeker vijf mensen gedood en zestien gewonden gevallen. Dat hebben ziekenhuisbronnen in de Iraakse stad vrijdag gemeld. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen begonnen donderdagavond laat met hevige en langdurige aanvallen op de door rebellen gecontroleerde stad Fallujah.

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi had de stad voor een militair offensief gewaarschuwd als die de Jordaanse terorristenleider Abu Musab al-Zarqawi niet zou uitleveren. Bij de aanval zijn mogelijke schuilplaatsen van al-Zarqawi en zijn aanhangers gebombardeerd. Het Amerikaanse leger heeft gemeld dat het geen poging is om de stad terug te veroveren.

De afgelopen weken is Fallujah elke avond doelwit geweest van - volgens de Amerikanen - precisiebombardementen op vermeende stellingen van opstandelingen en buitenlandse strijders. Volgens getuigen waren de bombardementen van donderdagavond, die volgden op het mislukken eerder op de dag van vredesonderhandelingen tussen de regering en de stad, echter veel heviger.

Uitleveren

Plaatselijke leiders in Fallujah zeiden onmogelijk te kunnen voldoen aan het verzoek om al-Zarqawi uit te leveren. Volgens hen slagen zelfs de Amerikanen er niet om om de Jordaniër te pakken. Die hebben een beloning van 25 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Al-Zarqawi's groep zou banden hebben met al-Qaeda en heeft de afgelopen tijd veel mensen ontvoerd en vermoord. Ook zou de groep verantwoordelijk zijn voor de aanslagen donderdag in de zwaarbeveiligde Groene Zone in Bagdad. Die kostten vijf mensen het leven, onder wie drie Amerikanen. Die dag werd ook het al weken durende overleg afgebroken tussen vertegenwoordigers van de interim-regering en bestuurders uit Fallujah.

In januari staan parlementsverkiezingen op de agenda, maar Irak is daar nog helemaal niet klaar voor. Dat heeft de Iraakse voormalige ambassadrice in Washington Rend Rahim donderdag gezegd. Dat heeft nog meer te maken met technische problemen dan veiligheidsredenen, zei ze. "Ik ben bezorgd over de veiligheid, maar nog meer over het feit dat we niet snel genoeg de technische middelen en de systemen hebben die nodig zijn voor deze verkiezingen", aldus Rahim op een conferentie in Washington.