WASHINGTON - Met het laatste presidentiële debat achter de rug hebben de Democraat John Kerry en de Amerikaanse president George Bush de handen weer vrij voor het voeren van campagne. "De debatfase van de campagne is voorbij en nu is het een sprint naar de finish", verklaarde president Bush aan boord van Air Force One.

Beide kandidaten lieten ook donderdag geen mogelijkheid onbenut om elkaar het leven zuur te maken. "Na vier jaar van dalende lonen, banenverlies, het verlies van gezondheidszorg, is dat alles dat u te bieden heeft meneer de president? George is dat alles wat je hebt?", vroeg Kerry zich openlijk af ten overstaan van een bijeenkomst van leden van de invloedrijke ouderenbond AARP.

De Democraat bleef hameren op vermeende gebreken in het sociale beleid en beleid ten aanzien van medische zorg door de regering-Bush en het feit dat de president alleen voor de rijkste Amerikanen aan het werk is. "Het goede nieuws is dat over negentien dagen we dit allemaal kunnen veranderen, we dit achter ons kunnen laten."

Buitenlandse politiek

Bush bleef hameren op de vermeende zwakheden van Kerry's buitenlandse politiek. Hij herinnerde zijn toehoorders er opnieuw aan dat hij beslissingen over de Amerikaanse nationale veiligheid nooit over zou laten aan internationale organisaties of buitenlandse leiders.

Ook bleef hij eraan vasthouden dat Kerry een uiterst linkse kandidaat is die maar een halve kans nodig heeft om belastingverhogingen door te voeren en geld over de balk te smijten.

'Battleground states'

Beide partijen zullen zich de komende tijd vooral richten op de zogenoemde 'battleground states' waar het er om gaat spannen op 2 november. Bewoners van die staten kunnen nog een stortvloed aan politieke reclamespotjes verwachten de komende tijd. Kerry en Bush zullen zich daar al dan niet vergezeld door hun echtgenotes maar mogelijk ook in het gezelschap van hun running mates zo veel mogelijk aan het publiek willen tonen.