TRIPOLI - De Libische leider Kaddafi en de Duitse bondskanselier Schröder hebben donderdagavond een ontmoeting met elkaar gehad. De Duitse regeringsleider verklaarde voor het gesprek dat hij naar de Libische hoofdstad is gekomen om de economische banden tussen de twee landen aan te halen.

Kaddafi nodigde Schröder uit voor een nachtelijk banket in verband met de islamitische vastenmaand ramadan. Vrijdagmiddag spreken de twee elkaar opnieuw. Schröder is de eerste bondskanselier die een bezoek brengt aan het Noord-Afrikaanse staatshoofd.

Schadevergoeding

Libië verwacht van Berlijn dat het schadevergoeding gaat betalen voor het leggen van mijnen in de Tweede Wereldoorlog in de woestijn. De explosieven die werden achtergelaten tijdens de terugtocht van veldmaarschalk Erwin Rommel en zijn Afrika Korps berokkenen nog altijd veel mensen schade, aldus Kaddafi. Volgens bronnen binnen de Duitse regring heeft Schröder de eis van de hand gewezen.

De sociaal-democraat Schröder nodigde de Libische leider uit voor een tegenbezoek op een nog "nader te bepalen tijdstip". Kaddafi zou de uitnodiging hebben geaccepteerd.