DRIEBERGEN - De staking donderdag in het openbaar vervoer lijkt vrijdag door te werken in het verkeer. Rond zeven uur vrijdagochtend telden de snelwegen slechts twee files van bij elkaar vijf kilometer. Bijzonder rustig, aldus het Korps Landelijke Politiediensten.

De woordvoerder gaf geen directe verklaring voor de rustige ochtendspits. Mogelijk hebben veel mensen in verband met de vakbondsacties in het openbaar vervoer donderdag én vrijdag vrijgenomen.

De ANWB verwacht een drukkere avondspits vrijdag dan normaal wegens de herfstvakantie die in de regio's midden en noord begint. Ongeveer 700.000 mensen gaan op weg naar hun vakantiebestemming. Ruim de helft van hen blijft in Nederland, de rest gaat de grens over, aldus de ANWB.

Treinen

Het treinverkeer is alweer een tijdje aan de gang. Sinds ongeveer 02.00 uur rijden de treinen van het nachtnet weer. Vanaf 05.00 uur zijn ook de andere treinen volgens de dienstregeling begonnen, aldus de Nederlandse Spoorwegen.

Bussen

Volgens een woordvoerder van Connexxion, de grootste streekvervoerder, reden ook de bussen in de vroege ochtend als vanouds.

Volgens FNV Bondgenoten hebben donderdag naar schatting 15.000 werknemers in het streekvervoer en bij de spoorwegen gestaakt uit protest tegen de plannen van het kabinet voor VUT en prepensioen. Het openbaar vervoer lag daardoor vrijwel plat, maar de staking leidde niet of nauwelijks tot problemen. De mensen waren goed voorbereid en hadden hun maatregelen genomen.