ENSCHEDE - Meer dan driekwart (76,6 procent) van de Nederlanders zou, als zij mee zouden mogen doen aan de Amerikaanse verkiezingen, op presidentskandidaat John Kerry stemmen. Toch denkt slechts 36 procent van de ondervraagden dat Kerry de verkiezingen gaat winnen. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerde peiling onder 1141 mensen gedaan op mijnopinie.nl.

Bijna 38 procent van de mensen verwacht dat George W. Bush als winnaar van de verkiezingen uit de bus komt. Aanhangers van de Republikeinse president geven aan dat hij een betere wereldleider zal zijn dan de Democraat Kerry.

Vertrouwen

Ruim driekwart van de mensen zou op Kerry stemmen omdat zij geen vertrouwen hebben in Bush. De stemmers op Kerry vinden hem betrouwbaarder, overtuigender, intelligenter en sympathieker. 4,5 Procent van de ondervraagden gaf aan Bush betrouwbaar te vinden, terwijl 37,5 procent Kerry betrouwbaar vindt.

Ongeveer 40 procent zegt dat Kerry duidelijke taal spreekt. Zeven van de tien respondenten denkt dat als die wint dat een positieve invloed heeft op de situatie in Irak. Maar 7,7 procent denkt dat Bush een positieve invloed kan hebben op Irak. Kerry zal volgens een meerderheid ook de veiligheid in de wereld bevorderen en bijna 60 procent zegt dat hij een positieve invloed heeft op de wereldeconomie.

De ondervraagden zijn het over een ding eens: de verkiezing van Bush of Kerry zal geen invloed hebben op de veiligheid in Nederland.