TEL AVIV - Israël wil officieren die dienen in de bezette Palestijnse gebieden afschermen voor de media en hen daarmee tegen mogelijke aanklachten wegens oorlogsmidaden beschermen. Dat meldde Israëls grootste krant Yediot Ahronot dinsdag.

Volgens het dagblad vrezen Israëlische rechtsgeleerden dat aanklagers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat op 1 juli in werking treedt, hoge militairen en politici zouden kunnen vervolgen wegens de militaire acties op de Westelijke Jordaanoever.

"We gaan een gecompliceerde periode tegemoet", zegt procureur-generaal Rubinstein. Yediot Ahronot meldt dat Rubinstein een team van deskundigen heeft ingeschakeld die mogelijke gevolgen van de oprichting van het strafhof voor Israël moet onderzoeken.

Een conceptplan over hoe Jeruizalem zich moet gedragen is aan premier Sharon gestuurd. Daarin zou onder meer voorgesteld worden dat Israël evenals de Verenigde Staten samenwerking met het strafhof weigert.

Genocide

Het ICC wordt het eerste permanente internationale hof voor de berechting van de zwaarste misdrijven, zoals genocide (volkerenmoord), misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden.

In tegenstelling tot de huidige VN-tribunalen voor ex-Joegoslavië en Rwanda moet het uiteindelijk wereldwijde bevoegdheid krijgen. Washington heeft de Verenigde Naties vorige week officieel laten weten dat de VS niet van plan zijn partij te worden bij het Internationaal Strafhof.

De VS zeggen zich geenszins gebonden te voelen aan de doelstellingen van het Statuut van Rome waarbij het ICC wordt opgericht. De VS trekken zich terug omdat het ICC aan geen enkele autoriteit verantwoording schuldig is.

/DOSSIERMidden-Oosten