Zeker vier mensen zijn vrijdag omgekomen toen veiligheidsdiensten demonstranten verdreven uit de zogeheten Green Zone in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Ook raakten ruim negentig personen gewond toen een menigte protesteerde tegen de regering. De politie loste schoten en gebruikten traangas en waterkanonnen toen de groep de beschermde zone binnendrong.

De Green Zone is een gebied van ongeveer tien vierkante kilometer in het centrum van Bagdad, de hoofdstad van Irak. In het gebied zetelen het Iraakse parlement en meerdere ambassades. Het gebied wordt streng bewaakt en is afgezet met prikkeldraad.

Video: Ongeregeldheden Bagdad

Corruptie

Het is de tweede keer in drie weken dat het gebied wordt bestormd door demonstranten die vinden dat de regering de veiligheid in de stad niet kan garanderen. Ook zou de regering volgens de betogers niet in staat zijn om corruptie aan te pakken.

Bomaanslagen

Bagdad gaat de laatste weken gebukt onder zware bomaanslagen. Eerder deze week vielen er tientallen doden en meer dan honderd gewonden bij meerdere explosies in de stad. Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijk voor twee van de aanslagen opgeëist.

Premier Haider al-Abadi heeft de bestorming van de Green Zone veroordeeld en waarschuwde voor chaos terwijl de regering tegen terreurgroepen strijdt.