WASHINGTON - De Rooms-Katholieke Kerk in de Verenigde Staten probeert via juridische procedures de slachtoffers en hun ouders de schuld te geven van seksueel misbruik door priesters. Dat meldde The Washington Post dinsdag.
The Washington Post

Tot dusver kwam de kerk via geheime onderhandelingen een schikking met de slachtoffers overeen. In plaats daarvan maakt ze nu gebruik van topadvocaten en detectivebureaus, die het privé-leven van de slachtoffers doorwroeten. Doel ervan is geheime documenten uit de openbaarheid te houden en het aantal schadeclaims te beperken, meldt de krant.

De krant citeert een moeder uit St. Louis. Haar zoon werd als misdienaar misbruikt door een geestelijke, die dit toegaf. In plaats van een financiële regeling aan te bieden, diende de kerk een klacht tegen haar in.

Daarin werd ze ervan beschuldigd zelf verantwoordelijk te zijn voor de problemen van haar zoon omdat ze hem als zevenjarige in de pastorie had laten overnachten.

Details

In Illinois ondervroegen advocaten van de kerk een slachtoffer naar allerlei details over het vermeende seksueel misbruik door een priester. Ook wilden ze weten of hij ervan had genoten. Een jongeman, die in Pennsylvania onder een schuilnaam een klacht tegen de kerk had ingediend, moest een nieuwe klacht indienen toen hij 18 werd zodat hij kon worden geïdentificeerd.

In Joliet, Illinois, beschreef de advocaat van de kerk een -jarige man, die de plaatselijke priester van seksueel misbruik had beschuldigd, als een homoseksueel, leugenaar en alcoholist. De advocaat vroeg hem of hij zichzelf schuldig achtte aan het misbruik.

"De paus spreekt over mededogen met de slachtoffers", zei Mark Davis, de advocaat van de moeder uit St. Louis, "Maar vertel dat maar eens aan een moeder tegen wie de kerk een klacht heeft ingediend omdat ze haar zoon aan een priester had toevertrouwd."

/NIEUWSPedofiele priester beschermd door bisdomToename seksincidenten Rooms-Katholieke kerk