FC Twente gaat in beroep tegen het voornemen van de licentiecommissie van de KNVB om de club te laten degraderen naar de Jupiler League. 

De voetbalbond besloot woensdag om de licentie van de club uit Enschede voor de Eredivisie in te trekken vanwege het financiële wanbeleid van de afgelopen jaren.

De beslissing van de licentiecommissie is nog niet definitief, omdat de Centrale Spelersraad (CSR) eerst nog een niet-bindend advies moet geven.

De leiding van FC Twente laat echter nu al weten in beroep te gaan, vooral omdat die van mening is dat degradatie naar de Jupiler League zal zorgen voor een faillissement. 

Volgens de clubleiding kan Twente de financiële gevolgen van degradatie niet dragen, omdat veel afspraken zijn gemaakt onder voorbehoud dat de licentie van de Eredivisie behouden blijft. 

Video: FC Twente zag straf niet aankomen

'Twente verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof'
'Twente verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof'

Gemeente

Onder meer de deal met de gemeente Enschede, die heeft beloofd garant te staan voor 32 miljoen euro, komt op losse schroeven te staan. 

Met dat geld kan de landskampioen van 2010 de gemeentelijke lening die het kreeg voor de bouw van het stadion direct aflossen en andere schulden herfinancieren, maar de gemeente eist dat Twente zijn licentie behoudt.

Bestuurder Jan Schutrups is dan ook niet te spreken over de beslissing van de licentiecommissie om Twente te laten degraderen naar de Jupiler League. ''Nu wordt onze club feitelijk alsnog de definitieve doodsteek toegebracht", zegt Schutrups in een verklaring.

''De licentiecommissie geeft aan te hebben gezocht naar een proportionele sanctie, maar de gekozen variant leidt binnen afzienbare tijd eveneens tot het faillissement van de club en zou dus even goed 'disproportioneel' zijn'', aldus Schutrups.

''Het 'nieuwe' FC Twente heeft steeds laten zien alle verantwoordelijkheid te willen nemen voor het rechtzetten van de misstappen uit het verleden, maar nu wordt naar ons rechtsgevoel een grens overschreden.''