ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) laat de aanklacht tegen vier mannen van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland vallen. Dat liet het OM donderdag weten.

Half september kondigde minister Donner van Justitie nog trots aan dat deze mannen waren opgepakt in verband met mogelijke terroristische aanslagen op doelen zoals Schiphol en de Tweede Kamer. De politie pakte de vier mannen vrijdag 30 juli al op. Justitie hield hun arrestatie stil tot half september.

"Het onderzoek levert onvoldoende bewijs op voor een succesvolle vervolging van deze verdachten", liet het landelijk parket donderdag weten. "Uit het onderzoek van de Nationale Recherche is niet gebleken dat de vier aangehouden verdachten behoren tot een radicale groepering of netwerk. Onderzoek naar banden met mogelijke andere verdachten heeft evenmin tot concretere aanwijzingen geleid."

Verboden wapenbezit

Volgens het OM zijn drie van de verdachten gedagvaard voor verboden wapenbezit en een voor het gebruik maken van een vals paspoort. Van de verdenking van voorbereiding van een terroristische aanslag is in de dagvaarding van mijn cliënt niets meer terug te vinden, zei advocaat J. Taekema. Hij verdedigt een van de verdachten, een 28-jarige man afkomstig uit Suriname en een praktiserend moslim.

De raadsman zei eerder dat het OM vermoedde dat de mannen bezig waren met de voorbereiding van moord, brandstichting en het teweegbrengen van een ontploffing. Taekema stelde dat justitie de zaak zwaarder aanzette dan de resultaten in dit onderzoek 'Hanoi' volgens hem rechtvaardigden.

"Het feitenmateriaal rechtvaardigt voor mijn cliënt niet om in voorlopige hechtenis te blijven", stelde de raadsman vast. Hij sprak het vermoeden uit dat het OM indertijd bewust heeft gewacht met de bekendmaking van de aanhoudingen, omdat het nog geen sterke zaak had. Hij betwijfelde toen al of er nog meer belastende gegevens konden worden vergaard.