DEN HAAG - De avondspits vertoonde donderdag het gewone beeld. Alleen op de A2 stond laat in de middag een extra lange file van 14 kilometer. Dat kwam door een bus met pech en had niets te maken met de acties van de vakbonden bij de spoorwegen en het streekvervoer, aldus een woordvoerder van de ANWB.

In de ochtend kwam de drukte op de wegen eerder op gang. De avondspits begon niet of nauwelijks eerder. "Hooguit een kwartiertje", aldus de zegsman.

Succes

FNV Bondgenoten schat dat ongeveer 15.000 werknemers hebben gestaakt bij de spoorwegen en in het streekvervoer. De vakbond noemt de actie een succes.

Bij het streekvervoer werken ongeveer 15.000 mensen, aldus een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Van hen had circa eenderde een roostervrije dag. Van de rest heeft het merendeel het werk donderdag neergelegd.

Vrij

Bij de spoorwegen was het beeld hetzelfde. Van de circa 13.000 mensen die bij NS reizigers verantwoordelijk zijn voor het laten rijden van de treinen, was bijna eenderde vrij. Van de overigen staakte ongeveer driekwart.

De staking in het Utrechtse openbaar vervoer zat er tegen 15.00 uur al op. Vanaf dat tijdstip reden de stadsbussen in Utrecht weer volgens het boekje. In tegenstelling tot actievoerders elders in het land staakten de Utrechtse buschauffeurs donderdag alleen tussen 10.00 en 14.00 uur.