Israëlische duikers hebben in de Middellandse Zee een spectaculaire schat met duizenden antieke munten en meerdere bronzen beelden gevonden. 

Het gaat om de lading van een 1.600 jaar geleden gezonken koopvaardijschip uit de laat-Romeinse tijd. Het betreft de grootste vondst in zijn soort in drie decennia tijd, zeiden de Israëlische autoriteiten maandag.

De duikers vonden de kostbaarheden bij de oude Israëlische havenstad Caesarea, niet ver van Haifa. Ongeveer een jaar geleden was er al eens een schat gevonden met tweeduizend gouden munten, die ook als archeologische sensatie gold.

De hobbyduikers hebben de waardevolle nieuwe vondst onmiddellijk gemeld bij de bevoegde autoriteiten. Zij krijgen een beloning.

Bekijk beelden van de schat

Israëlische duikers vinden schat op bodem Middellandse Zee
Israëlische duikers vinden schat op bodem Middellandse Zee

Schip

Op de zeebodem zijn ook resten van het schip en het anker gevonden. Verscheidene bronzen beelden verkeren nog in uitstekende staat, waaronder afbeeldingen van de zonnegod Sol, de maangodin Luna en een Afrikaanse slaaf. Er zijn ook fragmenten ontdekt van drie levensgrote bronzen beelden, waaronder die van dieren.

Jacob Sharvit van de afdeling onderwaterarcheologie in Haifa sprak van ''een zeer spannende vondst, die afgezien van zijn buitengewone schoonheid van historische betekenis is''.