DEN HAAG - Het kabinet heeft dinsdag officieel besloten een commissie in te stellen die onderzoek moet doen naar de beveiliging van de vorige week vermoorde politicus Pim Fortuyn. Zoals al eerder bekend werd, staat de commissie onder leiding van de vroegere president van het Amsterdamse gerechtshof mr. H van den Haak.

De overige leden zijn: mr. J. Hoekstra, sinds 1994 lid van de Raad van State en daarvoor secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken; de criminoloog prof. C. Fijnaut, hoogleraar rechtsvergelijking aan de Katolieke Universiteit Brabant; mr. S. Horstink-Von Meyenfeldt, substituut-ombudsman bij de Nationale Ombudsman en in het verleden officier van justitie in Den Haag en K. Sietsma, directeur bij Control Risks Group en voormalige commissaris van politie in Amsterdam, in welke functie hij zich onder meer bezighield met de Heineken-ontvoering.

De commissie moet zo spoedig mogelijk rapporteren aan de ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie). Een exacte datum waarop het rapport af moet zijn, is niet vastgelegd.

Volkert zwijgt

De verdachte van de moord op Fortuyn volhardt in zijn zwijgen. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie heeft de 32-jarige Volkert van der Graaf tot dinsdagmiddag nog geen enkele mededeling gedaan, behalve dat hij zijn naam heeft genoemd.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) spreekt het gerucht tegen dat de dienst was getipt dat Van der G. vorig jaar mei uit protest tegen de massale slacht van vee tijdens de MKZ-crisis een aanslag wilde plegen op minister Brinkhorst van Landbouw of zijn dochter, prinses Laurentien. Dat zou hebben moeten gebeuren tijdens het huwelijk van prins Constatijn en Laurentien Brinkhorst.

/DOSSIERFortuyn