'Hoge commandant Hezbollah gedood door jihadisten'

De Libanese sjiitische beweging Hezbollah heeft jihadisten in Syrië aangewezen als de daders die een topman van de militie van de beweging hebben gedood. Eerder werd gemeld dat Israël achter zijn dood zat.

Dat heeft de aan Hezbollah gelieerde tv-omroep al-Manar zaterdag gemeld in Beiroet. De dood van Mustafa Badreddine werd vrijdag bekendgemaakt. Hij zou door een explosie in Syrië om het leven zijn gekomen. Veel waarnemers dachten meteen aan een Israëlische luchtaanval, maar Hezbollah maakte ditmaal Israël geen verwijten.

Zaterdag meldde al-Manar dat Badreddine door artillerievuur in de buurt van de luchthaven van Damascus is gedood. Hij is vrijdag begraven. Badreddine was sinds 2012 de commandant van de strijders van Hezbollah in Syrië.

Het Hariri-Tribunaal in Leidschendam vroeg Libanon in 2011 om de uitlevering van Badreddine. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Libanese oud-premier Rafik al-Hariri in 2005. Badreddine was eerder al ter dood veroordeeld in Koeweit vanwege zijn betrokkenheid bij bomaanslagen, maar kon ontsnappen toen Irak het land in 1990 binnentrok.

Bekijk beelden van de uitvaart:

Bomaanslag

Mustafa Badreddine was een zwager van de beruchte militaire commandant van Hezbollah, Imad Moughniyah, die in 2008 door een bomaanslag in Damascus omkwam.

Hezbollah is nauw betrokken bij het conflict in Syrië. De sjiitische organisatie vecht mee aan de kant van het regime van president Bashar al-Assad. Naar schatting zijn ongeveer 1.200 strijders van Hezbollah omgekomen tijdens de oorlog in Syrië.

Lees meer over:
Tip de redactie