Honderden Fransen hebben in een voorstad ten westen van Parijs een rijbewijs behaald zonder enig examen te doen. Onder meer topsporters volgden rijlessen bij een verdachte rijschool.

De Franse justitie heeft een netwerk ontmanteld dat sinds 2013 naar schatting een miljoen euro heeft verdiend aan het verstrekken van ongeveer driehonderd rijbewijzen, meldde de krant Le Parisien zaterdag.

De rijbewijzen zijn afgegeven door medeplichtigen die bij de bevoegde instantie werkten. Sleutelfiguren in deze fraude zijn de 39-jarige auto-rijschoolhouder en drie ambtenaren van het departement Hauts-de-Seine in Nanterre.

De eigenaar van de rijschool is de echtgenoot van een Franse zangeres, Amel Bent. Hij had onder zijn klanten figuren uit de showbusiness, media- en zakenwereld en de sport. Een bekende Franse tv-presentator, Ali Baddou, reed mogelijk met een rijbewijs van het netwerk rond.

Ook waren er topvoetballers zoals Samir Nasri, Jérémy Ménez en Lyvin Kurzawa van de Parijse club Paris Saint-Germain onder de klanten. Tal van afnemers van het fraudeteam vonden dat ze geen tijd hadden om rijles te nemen en examens te doen. Ze zouden zo'n 10.000 euro hebben neergeteld voor het rijbewijs.