Europol-chef wil databank met namen van moslimextremisten

Europol-chef Rob Wainwright wil dat er een Europese databank komt met de namen van islamitische extremisten.

''Er bestaat tussen lidstaten nog geen eenduidige definitie van een extreem gevaarlijk persoon’’, stelt Wainwright zaterdag in een interview met de Duitse krant Die Welt.

Momenteel hanteert elk Europees land een eigen definitie van het begrip 'buitenlandse strijder’. ''We moeten dringend uniforme categorieën opstellen. Alleen zo komen we te weten wie de werkelijk gevaarlijke islamisten zijn, die na terugkeer aanslagen kunnen plegen’’.

Wainwright pleit voor de Europese databank wegens de hoge dreiging van islamitisch terrorisme. In het interview toont de directeur van de Europese politieorganisatie zich verder bezorgd over het komende Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk. ''Dat is een aantrekkelijk doelwit voor terroristen."

Nieuwe regelgeving

Woensdag gaf het Europees Parlement goedkeuring aan nieuwe regelgeving waardoor Europol binnenkort sneller teams in kan zetten tegen dreigende terreuraanslagen en grensoverschrijdende misdaad. Ook krijgt de organisatie meer mogelijkheden om haatzaaiende boodschappen en jihadpropaganda van internet te laten verwijderen.

De EU-lidstaten worden onder de nieuwe verordening verplicht meer informatie te delen. Een onafhankelijke toezichthouder moet ervoor zorgen dat geen misbruik wordt gemaakt van persoonsgegevens.

Volgens verantwoordelijk EU-commissaris Dimitris Avromopoulos hebben de aanslagen in Parijs en Brussel aangetoond dat ''gebrekkige informatie-uitwisseling onze achilleshiel is". Als de regels volgend jaar van kracht worden, wordt Europol een ''informatieknooppunt’’ voor Europese politiediensten, zei hij woensdag.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie