'Rijksuniversiteit Groningen decennialang bestolen door eigen personeel'

De Rijksuniversiteit Groningen is decennialang bestolen door personeelsleden. De fraude zou mogelijk veertig jaar hebben geduurd. 

Dat zeggen verschillende oud-medewerkers en bedrijven die klussen deden voor de universiteit in het Dagblad van het Noorden en de Groningse Universiteitskrant.

De hoofdverdachte in de fraudezaak, hoofd technisch beheer van de RUG Hans G., staat woensdag voor de rechter in een pro-forma zitting. 

Hij wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en corruptie. G. vroeg installatie- en bouwbedrijven hem buiten de officiële kanalen geld te geven of gunsten te verlenen aan zijn familie in ruil voor onderhoudscontracten. 

Zo liet hij zijn huis opknappen en plaatste hij zijn zoon en schoondochter via een schijnconstructie op de loonlijst van een bevriend klusbedrijf. De kosten werden doorberekend aan de universiteit.

Verder liet hij zijn werkgever betalen voor de huur van goederen die eigendom waren van de universiteit zelf. Bijvoorbeeld de rode loper waarover koning Willem Alexander liep tijdens zijn bezoek aan Groningen van twee jaar geleden.

Drie personeelsleden van de afdeling technisch beheer en een medewerker van de financiële dienst zijn door de RUG op non-actief gezet. Ook de contracten met drie installatiebedrijven zijn verbroken.

Een monteur die ruim 40 jaar voor de RUG heeft gewerkt, spreekt tegenover de krant van "vriendjespolitiek". "De ene hand wast de andere, en als je niet meedoet is er geen werk meer voor je. Het is een structuur die al decennialang bestaat aan de RUG."

Lees meer over:
Tip de redactie