AMSTERDAM - Het spectaculaire schouwspel van de vijf planeten, die maandagavond voor het eerst sinds 1774 op een lijn stonden, is door de zware bewolking volledig in het water gevallen. Als het weer meewerkt kunnen de vijf hemellichamen dinsdagavond nog een half uur bekeken worden.

Maandagavond stonden Saturnus, Mars, Venus, Jupiter en Mercurius voor het eerst sinds 228 jaar zo dicht bij elkaar dat ze in Nederland tegelijkertijd te zien zouden zijn. De zware bewolking gooide echter roet in het eten.

"Een tegenvaller", aldus M. Hommel van het Artis Planetarium. "We hadden er echt op gehoopt dat het verschijnsel goed zichtbaar zou zijn maar door het weer is alles in het water gevallen."

Vanaf 17 april waren alle planeten al zichtbaar maar maandag bereikten ze de kortste afstand tot elkaar. Volgens Hommel is er dinsdagavond nog een laatste kans om het verschijnsel te bekijken.

"Bij heldere hemel is tussen 22.00 uur en 22.30 uur nog te zien dat ze op een lijn staan. Na dat halve uur bereikt Mercurius een dusdanige lage stand dat de planeet weer veel minder goed zichtbaar is."

Als het opnieuw bewolkt is, moet er 44 jaar gewacht worden voordat de vijf planeten opnieuw tegelijkertijd vanuit Nederland te zien zijn.

/NIEUWSVijf planeten eind april met blote oog te zien