Barack Obama gaat als eerste Amerikaanse president ooit de Japanse stad Hiroshima bezoeken. Dat moet gaan gebeuren tussen 21 en 28 mei, als Obama naar Vietnam en Japan afreist. 

''De president zal samen met premier Abe een historisch bezoek brengen aan Hiroshima om te benadrukken hoe zeer hij toegewijd is om vrede en veiligheid na te streven, zonder kernwapens'', aldus de verklaring van het Witte Huis.

Hiroshima werd op 6 augustus 1945 verwoest door de eerste atoombom die ooit werd gebruikt in een oorlog. In april ging John Kerry al naar Hiroshima als eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Geen excuses

Kerry bood geen excuses aan voor de atoombom; hij benadrukte dat hij daarvoor niet naar Japan was gekomen. Ook Obama zal geen excuses aanbieden voor de bom die de Japanse stad verwoestte.

De bom, Little Boy, werd afgeworpen door de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay waardoor op de grond direct bijna 80.000 mensen omkwamen. Nog eens 60.000 stierven later aan hun verwondingen of door radioactieve straling.

Omstreden

Een meerderheid van de Amerikanen vind het terecht dat de VS bommen gooiden op Hiroshima en Nagasaki, omdat daarmee de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. De meeste Japanners zijn het daar niet mee eens.

Het inzetten van kernwapens door de VS is ook door wetenschappers bekritiseerd. Zo was het onwaarschijnlijk dat Japan veel langer oorlog zou blijven voeren en is het gooien van bommen op burgerdoelen omstreden.