Rodrigo Duterte lijkt de nieuwe president van de Filipijnen te worden.  De helft van de stemmen is geteld en Duterte heeft al een meerderheid van 40 procent binnen.

De naaste rivaal Grace Poe heeft volgens bronnen 22 procent van de stemmen. 

Vijf kandidaten doen mee aan de verkiezingen om de zittende president Benigno Aquino op te volgen in het land dat zo'n honderd miljoen inwoners telt.

De belangrijkste kandidaat is de uitgesproken burgemeester van Davao, Rodrigo Duterte (sociaaldemocraten), die de peilingen leidde met 33 procent. Zijn naaste belagers zijn de oud-minister van Binnenlandse Zaken, Mar Roxas (liberalen) en senator Grace Poe (onafhankelijk), die beiden 20 procent van de kiezers worden toegedicht.

Hoerenzoon

De 71-jarige Duterte is een voormalig aanklager en is niet op zijn mond gevallen. Zo verbijsterde hij veel mensen door tijdens zijn campagne op te scheppen over affaires na gebruik van viagra en spotte hij met de verkrachting van een non. 

De huidige president Aquino waarschuwde tijdens een campagne van Roxas voor een mogelijke aanstelling van Duterte. "We moeten onthouden hoe Hitler aan de macht kwam", aldus de huidige president. "Als je toelaat hoe je medemens wordt onderdrukt, zal je binnenkort ook zelf onderdrukt worden."

Duterte liet zijn ongenoegen weten over de uitspraak en noemde de president een "hoerenzoon". De uitgesproken Duterte wil indien hij wordt verkozen de Senaat in het land ontbinden, de grondwet herschrijven en zichzelf een doorslaggevende rol geven indien wetgevers zijn regelgeving belemmeren.

Over de presidentskandidaat doet tevens het verhaal de ronde dat hij als burgemeester doodseskaders de opdracht gaf circa duizend misdadigers te laten doden. Hoewel hij dat feit ontkent, afficheert hij zich graag als populistische bestrijder van de misdaad. De bevolking heeft hem de bijnaam De Bestraffer gegeven.

Video: Filipijnen naar stembus voor nieuwe president

Filipijnen kiezen nieuwe president
Filipijnen kiezen nieuwe president