Burgemeester Eberhard van der Laan heeft zaterdagmiddag een nieuw monument onthuld. Met het gedenkteken worden de 31 slachtoffers van de schietpartij op de Dam op 7 mei 1945 herdacht.

Het monument bevindt zich tussen de Nieuwendijk en het Damrak. De namen van de doden staan in het plaveisel van de Dam, naar een ontwerp van designstudio Moniker.

Bij de onthulling waren nabestaanden van de getroffenen aanwezig. De schietpartij vond zaterdag exact 71 jaar geleden plaats.

Op 7 mei 1945 hadden duizenden mensen zich op de Dam in Amsterdam verzameld om de eerste bevrijders te verwelkomen. Na enige spanningen tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en de Duitse bezetters werd rond 15.00 uur door de Duitse Krijgsmarine geschoten.

De schietpartij duurde twee uur; 31 mensen vonden de dood en tientallen raken gewond.

Naam en gezicht

Volgens de stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, die het initiatief nam voor het gedenkteken, hebben de slachtoffers nu met behulp van familieleden, onderzoek in de archieven en via getuigen "een naam, een gezicht en een verhaal" gekregen.

Tijdens de voorbereidingen voor de plaatsing van het monument werd bijvoorbeeld duidelijk dat er 31 mensen omkwamen en niet 22, zoals toentertijd in de kranten werd gemeld.