AMSTERDAM - Radio 538 heeft een ludieke actie die vanochtend ontstond in het Radio 538 programma Evers Staat Op afgeblazen. Het radiostation riep buschauffeurs en busmaatschappijen op zich bij het radiostation te melden om gedupeerden van de staking van het openbaar vervoer donderdag te vervoeren. De negatieve reacties van stakers, de solidariteit voor de actie van particuliere busmaatschappijen en de veiligheid hebben het radiostation doen besluiten de actie af te blazen.

Besmet werk

Het doel van de actie was om stakinggedupeerden op donderdag 14 oktober naar hun werk te brengen vanuit Utrecht naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Na de oproep kwamen er zowel positieve als negatieve reacties binnen bij Radio 538.

FNV Bondgenoten, organisator van de staking in het openbaar vervoer, reageerde negatief op de actie. De vereniging zei het inzetten van bussen door bedrijven niet te accepteren. FNV Bondgenoten noemde het 'besmet werk'.

Verkeershelikopter

De radiozenders Noordzee FM en Radio 10 Gold zetten donderdag een verkeershelikopter in. Elk half uur geven de stations de stand van zaken op de Nederlandse wegen weer aan de hand van wat de inzittenden van de helikopter waarnemen. "We willen de gedupeerden van de staking een helpende hand bieden door het verschaffen van de meest actuele verkeersinformatie", aldus Erik de Zwart van Talpa Radio, eigenaar van beide stations.

Deel geld terug

Treinreizigers met een maand- of jaarabonnement kunnen een deel van hun geld terugkrijgen als donderdag de treinen niet rijden. Ook krijgen zij maximaal 25 euro van de Nederlandse Spoorwegen voor vervangend vervoer. Verder kunnen klanten die al een kaartje voor donderdag hebben gekocht hun geld terugkrijgen, aldus een NS-woordvoerder woensdag.