AMSTERDAM - Een meerderheid van de Nederlanders steunt de actie om het homojongerenmagazine Expreszo op scholen te verspreiden om vooroordelen over homoseksualiteit weg te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Maurice de Hond woensdag heeft gepresenteerd.

Onder de linkse partijen steunt ongeveer 80 procent van de Nederlanders het initiatief. Opvallend is echter dat ook de helft van de CDA-stemmers het verspreiden van het blad een warm hart toedraagt.

Weigeren

Overigens stelt de helft van de ondervraagden dat scholen het recht moeten hebben bladen te weigeren. Onder linkse kiezers vindt ongeveer een kwart van de ondervraagden dat, onder CDA-stemmers driekwart. Bij de LPF- en VVD-stemmers vindt de helft dat het blad geweigerd moet kunnen worden.

De steun die het ministerie van Onderwijs aan het project geeft, noemt driekwart van de linkse stemmers logisch. Van de CDA-stemmers vindt tweederde dat geen goede zaak, van de LPF-stemmers 60 procent en van de VVD-stemmers de helft.

Opmerkelijk is dat slechts de helft van de LPF- en CDA-stemmers vindt dat het onderwerp überhaupt in de Kamer besproken had moeten worden. Onder PvdA-, SP- en GroenLinks stemmers vindt meer dan 80 procent dat een goede zaak.