BILTHOVEN - Naar schatting meer dan duizend mensen waren vorig jaar in Nederland besmet met het vogelgriepvirus. Bij de meesten leidde het virus niet tot gezondheidsklachten.

Dat is woensdag gebleken uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Instituut voor Psychotrauma. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid deden zij onderzoek onder pluimveehouders en hun gezinsleden in de Gelderse Vallei-Beneden Leeuwen, Noord-Brabant en Limburg, gebieden die getroffen werden door de vogelgriep.

Oogvliesontsteking

Er meldden zich 453 personen met gezondheidsklachten, vooral oogvliesontsteking. De helft van de vijfhonderd onderzochte mensen die tijdens de epidemie contact hadden met besmet pluimvee, had antistoffen tegen het vogelgriepvirus.

Besmettelijk

Dat het virus besmettelijker is dan gedacht, kwam al eerder naar voren uit onderzoek. Toen ontbraken nog exacte cijfers over de epidemie in 2003, die aan een dierenarts het leven kostte. Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat het antivirale middel oseltamivir mensen tegen besmetting beschermde. Dat kan niet aangetoond worden van veiligheidsbrillen of mond- en neusmaskers.

Behalve het gevaar van besmetting met het virus kregen betrokken pluimveehouders te maken met stress, vermoeidheid en depressieve klachten. Eenderde van de pluimveehouder met een geruimd bedrijf had die klachten. Bestrijders van de epidemie klaagden twee keer zo vaak als andere Nederlanders over vermoeidheid.

Het RIVM vindt nu dat het ministerie van Volksgezondheid voortaan de strijd moet leiden tegen dierziekten als vogelpest, waarbij het gevaar bestaat dat het virus overslaat van dier op mens. Nu voert het ministerie van Landbouw de troepen aan.

Bij dergelijke dierziekten adviseren organisaties als het Outbreak Management Team (OMT) via VWS over de aanpak van nieuwe risico's voor de Volksgezondheid. Volgens de onderzoekers "bemoelijkt" dit een snelle aanpak en moeten de taken opnieuw en duidelijk verdeeld worden. "Aangezien het volksgezondheidrisico's betreft, ligt het voor de hand dat VWS hier het initiatief toe neemt."