TEMPE - President Bush en zijn Democratische tegenstander bij de presidentsverkiezingen van 2 november maken zich op voor de laatste directe confrontatie tot aan de stembusgang. De twee kemphanen zijn verwikkeld in een nek-aan-nek race en treden woensdagavond aan voor het derde en laatste presidentiële debat.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dit keer komen vooral binnenlandse aangelegenheden als volksgezondheid, fiscaal beleid, energie en de groei danwel het verlies van banen aan bod. De kandidaten slijpen de messen voor de belangrijke laatste grote kans om zich te profileren ten opzichte van de ander. De aanvallen worden persoonlijker en scherper van toon.

'Uitvluchten'

"Bush heeft meer uitvluchten dan resultaten" op het vlak van energie, banen, volksgezondheid en onderwijs, aldus John Kerry vanuit Santa Fe, New Mexico. "De afgelopen vier jaar heeft George W. Bush in bijna elke beslissing die hij nam het belang van de machtigen en bevriende connecties laten prevaleren boven de belangen van de Amerikaanse middenklasse", verklaarde Kerry maandag nog.

Hij beschuldigde Bush ervan verantwoordelijk te zijn voor de hoge olieprijzen door onder een hoedje te spelen met het Saudische vorstenhuis, de olieindustrie en door zijn geblunder ten aanzien van Irak.

'Peperdure programms's'

Het Republikeinse kamp doet op zijn beurt zijn uiterste best Kerry als progressieve politicus af te schilderen die federaal geld over de balk smijt zodra hij daartoe de kans krijgt.

"Onderwerp na onderwerp laat mijn tegenstander zien hoe hij het meest progressieve lid van de Senaat is geworden. Om al zijn peperdure programma's te betalen die hij tijdens de campagne heeft aangeprezen, zal hij uw belastingen verhogen", aldus Bush.

Edwards en Cheney

Ook de kandidaten voor het vice-presidentschap blazen een toontje mee. Senator Edwards wees inwoners van Colorado fijntjes op de belangrijkste tekortkoming van de president.

"Het probleem is, dat als je een probleem niet ziet, je het niet kan oplossen." Deze president is niet van zins te erkennen wat er gebeurt met de economie, met gezondheidszorg, aldus de Democraat uit North Carolina.

Vice-president Cheney ging tijdens campagnebijeenkomsten in de staten Iowa, Wisconsin en Minnesota vrolijk door over buitenlandse onderwerpen zoals de strijd tegen het internationale terrorisme. Hij blijft Kerry afschilderen als naïef en gevaarlijk op het vlak van binnenlandse veiligheid en in de strijd tegen Osama bin Laden.