AMSTERDAM - De Amsterdamse officier van justitie J. Tonino legt zijn functie neer. Het Openbaar Ministerie heeft dat dinsdagavond bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het college van procureurs-generaal heeft het verzoek van de officier om hem uit zijn functie te ontheffen, geaccepteerd. Tonino raakte vorige week in opspraak omdat hij zijn computer bij het huisvuil zette en gevoelige informatie zo op straat kwam te liggen. Justitie beraadt zich over een nieuwe functie voor Tonino.

Geloofwaardigheid

Tonino stelt dat goede rechtshandhaving alleen mogelijk is als er geen twijfel bestaat over de aanklager. Omdat zijn geloofwaardigheid ter discussie staat, trekt hij zelf de conlcusie dat hij nu niet vrijuit als officier van justitie kan functioneren.

Maandag raakte de positie van Tonino verder onhoudbaar toen duidelijk werd dat zijn digitale postbus opnieuw was gekraakt en zelfs recente mailwisselingen openbaar werden.

'Verstandig'

Minister Donner van Justitie vindt het een "verstandige stap" van Tonino om "zich even niet in de rechtszaal te laten zien". De bewindsman stelt dat een officier van justitie een zekere geloofwaardigheid moet hebben.

Dat is volgens Donner niet het geval als je publiekelijk zo over de tong bent gegaan door iets wat als een ongelooflijke stommiteit wordt gezien. "Maar dat betekent niet dat hij een slechte officier van justitie is", aldus Donner. Hij ziet het als een zaak tussen het college en Tonino om te bekijken welke functie de officier nu kan doen binnen het OM.

Clickfonds

Tonino werd bij het grote publiek bekend als officier in de Clickfonds-affaire en de fraudeofficier opereerde vorig jaar nog als aanklager in de zaak tegen Cor Boonstra. Op 1 juli verruilde hij het Amsterdamse parket voor het functioneel parket. Hij stuurde sindsdien bijzondere opsporingsdiensten aan zoals de FIOD/ECD, de SIOD en de AID.

VVD-Tweede-Kamerlid Luchtenveld noemt het besluit onvermijdelijk. "Het is goed dat hij de eer aan zichzelf houdt." Maar hij vindt niet dat daarmee de discussie is gesloten.

Risico's

Luchtenveld, die vorige week een spoeddebat over de kwestie initieerde, wil dat Donner kijkt naar de risico's die er bestaan dat informatie van het OM in handen van derden komt. "Mensen maken fouten, maar de systemen zijn ook niet goed beveiligd."

Luchtenveld wil dat de regels worden aangescherpt en dat OM-medewerkers niet meer met gevoelige informatie over straat gaan of daarmee thuis werken.