DEN HAAG - Slobodan Milosevic dient bij de Orde van Advocaten in Den Haag een klacht in tegen de Engelse strafpleiter Steven Kay. Dat heeft Milosevic' Nederlandse advocaat, mr. Nico Steijnen, dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De klacht betreft de inbreuk op het "fundamentele recht" van Milosevic om zijn eigen verdediging te voeren, aldus Steijnen. Kay werd begin september tegen de wil van de ex-president van Joegoslavië door het Joegoslavië-Tribunaal toegewezen als advocaat. De rechters deden dat na talloze onderbrekingen van het proces wegens ziekte van de verdachte.

Klacht

Kay heeft zelf ook al een klacht lopen tegen zijn eigen benoeming. Die is aanhangig bij de Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal. Kays beroep tegen zijn eigen benoeming is nog in de voorbereidende, schriftelijke fase. Kay heeft de rechters om een mondelinge hoorzitting gevraagd zodat Milosevic zich ter zake kan uiten.

In paniek

Steijnen stelt dat Milosevic "zich op briljante wijze heeft verdedigd", sinds het proces op 12 februari 2002 begon. Door zijn optreden heeft Milosevic aanklagers en rechters "in paniek gebracht", aldus Steijnen. Dat is "de werkelijke reden om mijn cliënt van zijn recht om zichzelf te verdedigen te beroven".

Steijnen stelt dat de Nederlandse tuchtrechtelijke bepalingen ook voor advocaten van toepassing zijn die voor het Joegoslavië-Tribunaal optreden. Dat is immers niet extra-territoriaal en dus Nederlands grondgebied.