LONDEN - De Verenigde Staten hebben uitgesloten dat zij de komende tien jaar het Kyoto-protocol zullen ondertekenen. Dit meldde Harlan Watson, een belangrijke adviseur van president Bush dinsdag in het Britse dagblad The Independent.

De ondertekenaars van het internationale klimaatverdrag van Kyoto verplichten zich de uitstoot van broeikasgas te verminderen.

In 2005 gaat de internationale gemeenschap opnieuw om de tafel zitten om te praten over het verdrag van Kyoto. Volgens Watson zullen de Verenigde Staten niet aan die gesprekken deelnemen en waarschijnlijk tot 2012 het protocol geheel links laten liggen.

Watson zei dat Washington de broeikasgassen op een eigen manier zal bestrijden, die niet ten koste gaat van de werkgelegenheid.

"Kyoto is een nekslag voor onze economie. Miljoenen Amerikanen zouden hun baan verliezen en het verdrag maakt lange termijn investeringen voor schonere energie onmogelijk", aldus Watson, die in Londen op een klimaatbijeenkomst was.

Op zijn vroegst in februari 2012 wil de Amerikaanse regering de resultaten van haar eigen strijd tegen de broeikasgassen weer spiegelen aan het verdrag van Kyoto.