UTRECHT - Een Nederlandse man van Egyptische afkomst heeft donderdag bij het Openbaar Ministerie in Utrecht aangifte gedaan van mishandeling in zijn politiecel in Baarn. Door het incident is hij aan zijn schouder gewond geraakt en zijn er drie vingers van zijn rechterhand verlamd, dat heeft zijn advocaat, J. Boone, in de aanklacht geschreven. De man wordt verdacht van heling.

Volgens de raadsman had zijn client N.E. de verhorende politieman verteld dat hij een kwetsbare rechterschouder heeft, als gevolg van een afwijking bij zijn geboorte. "De agenten hebben hem niet alleen geslagen, geschopt, zijn adem afgeknepen door een arm om zijn hals te leggen, maar ook met geweld zijn arm achterover gerukt", meldde Boone. "Tijdens de verhoren en mishandelingen werd mijn cliënt uitgemaakt voor een lid van al-Qaeda en er werd bij herhaling gerefereerd aan Osama bin Laden. Kennelijk was die verwijzing voldoende excuus om door het lint te gaan." Verder eist Boone dat een specialist zijn cliënt direct mag behandelen. Dat is vier weken na zijn arrestatie nog steeds niet gebeurd, aldus de advocaat.

Persofficier van justitie H. Rutgers bevestigde dat de aangifte donderdag is binnengekomen. De melding zal volgens haar worden onderzocht.