Angela Merkel heeft zaterdag onder de strengste veiligheidsmaatregelen een bezoek gebracht aan het vluchtelingenkamp van Nizip, in het zuidoosten van Turkije bij de Syrische grens. 

De Duitse bondskanselier heeft zich daar met EU-president Donald Tusk, Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, en de Turkse premier Ahmet Davutoglu een beeld gevormd van de opvang.

Het gezelschap werd vanaf het vliegveld van Gaziantep begeleid door drie legerhelikopters. Bij aankomst kregen Merkel en Davutoglu bloemen van in traditionele dracht gestoken vluchtelingen.

De EU trekt de komende jaren volgens de afspraak met Turkije miljarden euro's uit om de mensen die het oorlogsgeweld zijn ontvlucht te helpen en hun kinderen naar school te sturen. De ellende en de uitzichtloosheid in de opvangkampen zijn de reden dat de mensen naar Europa willen.

Veilige zones

Merkel drong bij de afsluitende persconferentie aan op veilige zones voor vluchtelingen in Syrië in de buurt van de Turkse grens. Dat moet bij vredesbesprekingen een doelstelling zijn. "Ik heb andermaal aangedrongen op gebieden waar het staakt-het-vuren in het bijzonder wordt nageleefd en waar een aanzienlijk veiligheidsniveau is gewaarborgd."

Ze maakte zich ook sterk voor scholing. "Het is heel belangrijk dat de EU daarvoor haar verantwoordelijkheid neemt. Duitsland doet dat graag."

Davutoglu

Davutoglu sprak met tevredenheid over de eerste resultaten van het akkoord met de EU, dat de Turken ook visumvrij reizen moet opleveren. In plaats van zesduizend wanhopigen die in november dagelijks probeerden via de Egeïsche Zee Griekenland te bereiken zijn dat er nog maar 130. "En sommige dagen helemaal niemand."

De premier beloofde alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de grensplaats Kilis onder IS-vuur blijft liggen. Hij ontkende dat Turkije Syriërs de grens overzet, zoals Amnesty International beweert. "Niemand wordt tegen zijn zin teruggestuurd naar Syrië." Tusk prees de gang van zaken. "Turkije is momenteel de beste voorbeeld in de wereld hoe er met vluchtelingen moet worden omgegaan. Het is ongepast Turkije de les te lezen."