SCHIPHOL - Bij Radio en Televisie Noord-Holland (RTVNH) is dinsdagochtend een bommelding binnengekomen voor een vlucht van United Airlines die om 11.10 uur vanaf Schiphol is vertrokken richting Chicago.

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol liet weten dat het toestel gewoon doorvliegt naar Chicago en er geen tussenlanding wordt gemaakt. "Dat hebben we besloten op basis van een analyse na de bommelding", aldus een woordvoerder. Daarbij is bijvoorbeeld gekeken naar de passagiers, de bagage aan boord en de incheckprocedure.

De marechaussee en United Airlines namen de melding aanvankelijk uiterst serieus. "We hebben de informatie meteen doorgegeven aan de autoriteiten in Nederland en het buitenland", aldus de zegsman van de marechaussee. Zo zijn de autoriteiten in de Verenigde Staten ingelicht en die van de landen waar het toestel overheen vloog.

De bommelding kwam binnen voor vlucht UA 3909. Bij RTVNH kwam een e-mail binnen, verstuurd uit Duitsland, met de melding 'Vlucht UA 3909 van Amsterdam naar Chicago heeft een BOM voor IRAK. AMERIKA ZAL ZIEN. BOODSCHAP VOOR U.' De provinciale omroep bracht de bommelding zelf naar buiten en heeft de politie op de hoogte gebracht.