ZWOLLE - Tegen een 17-jarig meisje uit Voorburg is maandag voor de rechtbank in Zwolle zes jaar cel geëist. De minderjarige heeft bekend met haar ex-vriend R.S. eind vorig jaar veertien taxichauffeurs in het hele land te hebben beroofd. S. werd eerder veroordeeld tot een celstraf van tien jaar.

De eerste voorkeur van de officier van justitie gaat uit naar een nadere rapportage over de verdachte, maar als de rechtbank daar niet in meegaat, pleit het Openbaar Ministerie voor de celstraf.

De officier van justitie vindt dat de verdachte moet worden berecht volgens het meerderjarig strafrecht. De nadere rapportage zou duidelijkheid moeten geven over een eventuele behandeling. Dat heeft het OM bekendgemaakt na de zitting achter gesloten deuren.

Kofferbak

In alle veertien gevallen mishandelden de twee de chauffeur en bedreigden hem met een vuurwapen. Soms lieten zij het slachtoffer in de kofferbak achter en een aantal malen stalen ze de taxi. Het tweetal kreeg nu en dan hulp van een wisselende derde persoon.

In de meeste gevallen stapte de verdachte 17-jarige in een taxi, waarna S. op een afgelegen plek ook de taxi binnenkwam. Hij pakte de chauffeur van achteren beet en bedreigde die met een vuurwapen.

Het tweetal liep tegen de lamp toen het meisje haar portemonnee vergat in een gestolen taxi, die de verdachten achterlieten na een aanrijding bij Nijkerk.

In totaal maakte het duo ruim 3000 euro aan contant geld buit. Hiermee betaalden de verdachten eten en het verblijf in hotelkamers. Enkele gestolen goederen hebben ze verkocht. Het tweetal had geen vaste woon- of verblijfplaats.