AMSTERDAM - De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag het hoger beroep van het Openbaar Ministerie tegen de vrijlating van voormalig Hells Angel Big Willem en twee medeverdachten afgewezen. De raadkamer vindt dat er weinig verdenking is om het drietal weer vast te zetten, zo zei een woordvoerster van de rechtbank. Hierdoor blijven de mannen voorlopig op vrije voeten.

De drie worden verdacht van betrokkenheid bij het beramen van een moordaanslag op voormalig Heineken-ontvoerder Willem H. . Ze werden eind september aangehouden. De rechter-commissaris stelde hen een aantal dagen later op vrije voeten, omdat de verdenking niet hard genoeg was.

Vrijlating

Het OM wilde de raadkamer niet duidelijk vertellen waarom het hoger beroep had aangetekend tegen de vrijlating. Officier van justitie F. Teeven, verbonden aan het landelijk parket, zei dat hij nieuwe belastende informatie tegen het drietal had. Hij wilde stukken daaromtrent wel aan de rechtbank geven, maar niet aan de verdachten en hun advocaten.

Evenals de raadslieden hebben betoogd, vindt ook de rechtbank dit in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. N. Meijering, advocaat voormalig Hells Angel Willem P. toonde zich "principieel opgelucht". Hij noemde het zorgerlijk dat het OM steeds meer afdrijft van de wetgeving en het Europees Verdrag. De raadsman wil de beschikking over het hele dossier en probeert alsnog de 'geheime' stukken van het OM te bemachtigen.