DEN HAAG - De huisartsenrekening zal volgend jaar niet in mindering worden gebracht op de teruggave van de no-claim voor ziekenfondspatiënten. Dat hebben de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 dinsdagochtend afgesproken in een principe-akkoord over de no-claim, zo meldden bronnen in Den Haag.

In ruil hiervoor moeten huisartsen 4 procent bezuinigen. Dat percentage is gebaseerd op onderzoeken waaruit blijkt dat 4 procent van het huisartsbezoek niet echt nodig is.

Om te voorkomen dat er een gat in de begroting valt, als dit niet lukt, gaat ook de premie voor verzekerden omhoog met een bedrag tussen de 1 en 2 euro per maand en zal de no-claim 255 worden in plaats van 250 euro. Als de huisartsen de 4 procent wel halen, zal dit later weer worden teruggedraaid. Verder moeten de huisartsen een bedrag van 50 miljoen euro inleveren dat was gereserveerd voor de verbetering van de zorg.

Verzekeringsstelsel

Daarnaast is besloten dat de coalitie serieus gaat kijken of het mogelijk is om met de invoering van het nieuwe verzekeringsstelsel een totaal ander no-claimsysteem in te voeren. Het gaat om een VVD-plan om verzekerden in categorieën in te delen naar leeftijd en geslacht. Bedoeling is dat daardoor ouderen ook de mogelijkheid krijgen om op hun zorguitgaven te bezuinigen en in aanmerking te komen voor een teruggave van de premie aan het eind van het jaar.

Het akkoord wordt dinsdagochtend besproken in de fractievergaderingen van de coalitiepartijen. Volgens ingewijden moeten er nog een aantal zaken uitgerekend worden. Zo is nog niet precies vastgesteld hoe hoog de premie moet worden om het plan te dekken.