De Japanse autofabrikant Mitsubishi heeft fouten gemaakt bij het testen van het benzineverbruik van een viertal van zijn automodellen. 

Het concern, dat op de beurs in Tokio na de bekendmaking woensdag meteen ruim 15 procent aan waarde verloor, stelt in een toelichting de productie van de betreffende types voorlopig te staken.

Volgens Mitsubishi zijn de cijfers van in totaal 625.000 auto's gemanipuleerd. Inmiddels is duidelijk dat ook Nissan, die het gesjoemel ontdekte, geraakt wordt door het schandaal.

Mitsubishi levert auto's aan zijn branchegenoot, die ze vervolgens onder een eigen naam op de markt brengt. De twee gaan praten over compensatie.

Nederland

De officiële distributeur van de personenauto’s van Mitsubishi Nederland laat weten dat de betreffende modellen in ons land niet worden verkocht. Twee van de modellen worden volgens de zegsman gemaakt voor Mitsubishi zelf, de twee andere voor Nissan. De vier modellen worden volgens hem alleen in Japan verkocht.

Mitsubishi bestudeert nog of auto's voor buitenlandse markten bij de zaak betrokken zijn. Het bedrijf wil daarbij de objectiviteit waarborgen door een commissie met externe experts in het leven te roepen.

Schikking

De affaire bij Mitsubishi volgt op vergelijkbare zaken in het recente verleden bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford.

Hyundai en Kia troffen eind 2014 een schikking in de VS, omdat ze daar verbruikscijfers rooskleuriger voorstelden dan ze daadwerkelijk waren. Ford stelde in 2013 en 2014 dat zijn hybrides minder zuinig waren dan eerder was aangekondigd.

Autofabrikanten staan extra onder druk sinds Volkswagen vorig jaar toegaf met miljoenen auto's gesjoemeld te hebben.