Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon is dinsdagmiddag in het Catshuis in Den Haag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De hoogste burgerlijke onderscheiding in Nederland werd overhandigd door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

"U heeft zich onvermoeibaar ingespannen voor vrede, veiligheid, gerechtigheid en ontwikkeling in de wereld. U bent de stem geweest van mensen die lijden door natuurrampen, discriminatie, conflicten en ongelijkheid", zei de minister tijdens de ceremonie.

Volgens hem durfde de VN-baas zich afgelopen tien jaar scherp uit te spreken als er in zijn ogen sprake was van schendingen van het internationaal humanitair recht. Ook toonde hij volgens Koenders initiatief bij de aanpak van seksueel geweld door VN-soldaten en de klimaatproblematiek.

In het Catshuis spraken de twee daarnaast onder andere over de vluchtelingencrisis, de strijd tegen terrorisme en de oorlog in Syrië. Ban benadrukte dat Nederland als tijdelijk voorzitter van de EU een extra verantwoordelijkheid heeft om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden.

Veiligheidsraad

De secretaris-generaal wilde niet nader ingaan op de Nederlandse kanditatuur voor de tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Ook Italië en Zweden zijn in de race. Ban vindt wel dat Nederland zich inzet voor de bevordering van de internationale rechtsorde en mensenrechten.

Zo doet Nederland mee aan de VN-missie in Mali. Voor de zomer zal het kabinet besluiten of die missie verlengd wordt, zei Koenders.  

Rutte

Ban Ki-moon is twee dagen in Nederland. Hij spreekt verder onder andere met premier Mark Rutte en minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

Woensdagmiddag heeft hij een gesprek met vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer.

Ook is hij aanwezig bij de opening van het nieuwe complex van het International Criminal Court (ICC) bij en de viering van het 70-jarig bestaan van het Internationaal Gerechtshof.