BRUSSEL - Nederlandse europarlementariërs vinden de Italiaan Prodi een van de zwakste voorzitters van de Europese Commissie ooit. "Onduidelijk, wollig, weinig invloed", meldden ze dinsdag vooruitlopend op een evaluatiedebat woensdag in het Europees Parlement.

Romano Prodi was in 1999 door EU-regeringsleiders gekozen vanwege zijn goede reputatie in Italië. Maar in de dagelijkse leiding van Europa bleek hij slecht Engels te spreken, veranderde hij van christen-democraat in liberaal en bemoeide hij zich steeds meer met zijn vaderlandse politiek.

Minder zichtbaar

"Door Prodi werd de hele Europese Commissie helaas minder zichtbaar", vindt de ervaren VVD-europarlementariër Jan Mulder. "Voor mij staat Prodi op gelijk niveau met de Luxemburger Santer". Santer geldt in Brussel als een van de zwakste commissievoorzitters aller tijden.

PvdA

Prodi krijgt ook geen voldoende van PvdA-fractieleider Max van den Berg. Die noemt de Italiaan een zwakke communicator met onheldere prioriteiten. En ChristenUnie/SGP-voorman Blokland herinnert zich dat Prodi zich eens zo onduidelijk uitdrukte, dat parlementsleden zeiden: laat-ie het eerst maar eens op papier zetten wat hij wil. "Als hij in een andere taal dan het Italiaans sprak, moesten zijn voorlichters de uitspraken naderhand steeds corrigeren. Dan had-ie weer de verkeerde woorden gekozen."

CDA

CDA'er Bert Doorn deelt de kritiek. "Zeker het laatste jaar verzwakte hij zijn positie, omdat hij zich te veel met Italiaanse politiek bemoeide. Verder was hij onduidelijk. Als je dan zijn opvolger Barroso ziet: die straalt veel daadkracht en teamgeest uit. Geweldig, een echte Europese leider."

GroenLinks

GroenLinks-parlementariër Joost Lagendijk omschrijft Prodi als de aardige kleine professor die verdwaald is in de Europese politiek. "Hij is vast capabel, maar met zijn presentatie schoot hij zeer tekort. Juist in die functie is dat heel belangrijk. Maar zijn commissie heeft best veel voor elkaar gekregen, bijvoorbeeld de uitbreiding van de Europese Unie of de versoepeling van ontwikkelingshulp. Daar zou ik wel een voldoende voor geven."

De Europese Commissie als geheel scoort ook bij anderen beter dan Prodi. Niet alleen de uitbreiding met Oosteuropese landen ging vlot, ook het landbouwbeleid is gemoderniseerd, de euromunten en -biljetten zijn ingevoerd en justitieregels zijn meer op elkaar afgestemd.

Vitorino

PvdA-leider Van den Berg noemt als zwaargewichten de justitie-commissaris Vitorino en diens buitenlandcollega Patten, die veel heeft gedaan voor de mensenrechten. "En de Duitse commissaris Verheugen, die de EU-uitbreiding knap heeft gedaan".

VVD'er Mulder roemt de zuinigheid en nieuwe opzet van de boekhouding. "Je zult zien dat dat de komende jaren zijn vruchten gaat afwerpen." CDA'er Doorn is vol lof over de Italiaan Monti (de voorganger van Kroes) en landgenoot Bolkestein: "Hoewel die zich twee keer heeft verslikt in de Overnamerichtlijn en ik een hard hoofd heb of zijn voorstel voor de Dienstenrichtlijn er door komt zonder veel wijzigingen."