AMSTERDAM - Op het Leidseplein in Amsterdam hadden zich om 17.30 uur maandagmiddag ongeveer 4000 mensen verzameld voor de huldiging van Ajax voor het behalen van de Amstelcup. Per minuut loopt dat aantal echter fors op. Volgens de politie kunnen maar acht- tot tienduizend mensen op het Leidseplein. Twee- tot driehonderd politiemensen zijn op de been om het feest in goede banen te leiden.

Tegen 17.45 uur arriveerde de spelersbus van Ajax bij de Stadsschouwburg. Het team heeft zowel de kampioensschaal als de beker bij zich.

Volgens commissaris van politie J. van Riessen, heerst er een heel andere sfeer in Amsterdam dan na het behalen van het landskampioenschap door Ajax. "Er hangt nu een gezellige sfeer." Toen zat er tussen de wedstrijd en de huldiging op een parkeerplaats bij de ArenA drie uur tijdsverschil, waardoor Ajax-aanhangers zich vol konden gieten met drank.

Na afloop moest toch nog de mobiele eenheid er aan te pas komen. Rond 19.15 uur vertrokken staf en spelers van Ajax. Toen hielden ook ouders met kinderen het voor gezien. Grote groepen jongeren bleven echter.

Op dat moment werd de sfeer onrustig. Zo gingen jongeren er met de kar van een hotdogverkoper vandoor en vernielden andere jongeren een abri. Ook werd er veel onderling gevochten.

Tegen 20.45 uur sommeerde de mobiele eenheid alle mensen op het Leidseplein in Amsterdam het plein te verlaten. Toen niet iedereen gevolg gaf aan de opdracht weg te gaan, begon de ME met charges en zette een waterkanon in. Ook waren ME'ers te paard aanwezig.

/SPORT'Lucky' Ajax verslaat FC Utrecht in bekerfinale