MADRID - De Guardia Civil (militaire politie) in Spanje vermoedt dat mijnwerker José Emilio Trashorras de daders van de aanslagen van Madrid onderricht gaf in het werken met explosieven. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de Guardia Civil over de aanslagen van 11 maart.

De Spaanse krant El País citeerde dinsdag uit geheime passages van het rapport van de Guardia Civil. Medewerkers van de militaire politie pakten oud-mijnwerker Trashorras op 23 maart op.

Explosieven

Aanvankelijk verdacht de Spaanse politie hem uitsluitend van het leveren van explosieven aan de militante moslims die de aanslagen op vier forensentreinen pleegden. Uit passages van het onderzoeksrapport over de aanslagen blijkt echter dat Trashorras zeer nauwe contacten onderhield met de daders van de terreuracties.

Daardoor heeft bij de Guardia Civil de mening postgevat dat Trashorras de terroristen opleidde voor het werken met explosieven. Bovendien blijkt uit de notities dat Trashorras waarschijnlijk niet op eigen houtje werkte. De Guardia Civil concludeerde dat een georganiseerd netwerk van crimuinelen achter de explosievenroof zat.

Door de aanslagen van Madrid kwamen bijna tweehonderd mensen om het leven. Verscheidene daders van de terreuracties pleegden begin april zelfmoord in een flat in Madrid, toen ze door de Guardia Civil werden belaagd.