Tienduizenden mensen hebben zondag in het Spaanse Baskenland een betoging gehouden ter ondersteuning van gedetineerde terroristen van de ETA.

Tot de demonstratie in de stad Bilbao was opgeroepen door voormalige ETA-leden, die lange gevangenisstraffen hebben uitgezeten. Volgens de krant El País zitten momenteel nog 386 ETA-terroristen in Spaanse gevangenissen.

De demonstranten eisten dat er nieuwe mogelijkheden komen voor een zo vroeg mogelijke vrijlating van de nog vastzittende ETA-leden. De gedetineerden lijken daarentegen bereid de geldende wetten te accepteren en genoegen te nemen met bestaande mogelijkheden voor vervroegde invrijheidstelling.

De ETA heeft in oktober 2011 de strategie van terreur verlaten en sindsdien geen aanslagen meer gepleegd. Het enthousiasme voor afscheiding van Spanje is volgens opiniepeilingen sterk afgenomen.

Onafhankelijkheid

Sinds 1959 strijdt de ETA voor onafhankelijkheid van Baskenland, waarna een bloederige strijd volgde. In 2011 werden de wapens neergelegd.

Spanje heeft momenteel een separatistische regeringspartij, de PNV, die de betogers in grote lijnen steunen. Ook de regering van de autonome regio wil dat de gevangenen een andere behandeling krijgen. Dit voorstel stuit tot nu toe op verzet van de regering in Madrid. Die wil dat de ETA zichzelf opheft.