WILLEMSTAD - De Antilliaanse ex-premier en ex-minister van Justitie Ben Komproe is maandag overleden. Dat heeft zijn partijgenote van de Frente Obrero Liberashon (FOL) Mirna Louisa-Godett gezegd. Komproe was al geruime tijd ziek. Hij onderging op 20 september een spoedoperatie aan zijn maag en lag sindsdien op de afdeling intensieve zorg van het Sint Elisabeth hospitaal op Curaçao. De 62-jarige Komproe is niet meer bij kennis geweest.

Kort na zijn operatie schortte de rechtbank op Willemstad de gevangenhouding van Komproe op wegens zijn gezondheidstoestand. Komproe zat vast op onder meer de verdenking van deelname aan een criminele organisatie en schending van zijn ambtseed als minister.

Komproe lag sinds zijn operatie aan de beademing, maar zijn toestand verslechterde de laatste dagen. De artsen registreerden geen hersenactiviteit meer. In overleg met de familie besloten zij hem van de beademingsmachine los te koppelen.

Reactie Ys

Minister-president Etienne Ys zegt het overlijden van Komproe te betreuren. "Ik kende hem redelijk goed. Al sinds de tijd dat hij directeur was van de directie martieme zaken. Maar ook in de periode dat Komproe actief was in de politiek heb ik natuurlijk met hem samengewerkt."

De Graaf

Ook minister De Graaf (Koninkrijksrelaties), die op werkbezoek is op Curaçao, sprak zijn deelneming uit met de familie van Komproe. "Komproe was ook gedurende enige tijd een collega met wie ik te maken heb gehad. In de persoonlijke contacten was alleszins sprake van een vriendelijke sfeer", aldus De Graaf.