Een Russische straaljager heeft een 'kurkentrekker' gemaakt om een Amerikaans militair verkenningsvliegtuig heen. Het incident gebeurde donderdag boven de Baltische Zee.

De piloot van de Russische SU-27 vloog tot ongeveer vijftien meter van de linkervleugel van het Amerikaanse vliegtuig en rolde over de kop naar de rechterkant van de RC-135. Dat meldt CNN.

Een woordvoerder van het commandocentrum voor Europa EUCOM zei dat ''de onveilige en onprofessionele acties van een individuele piloot de potentie hebben om de spanningen tussen beide landen onnodig te laten escaleren.''

Hij voegde eraan toe dat het toestel niet in het Russische luchtruim is geweest. De VS gaan het incident aankaarten bij de Russische regering.

Het Russische ministerie van Defensie ontkende zondag via persbureau Sputnik de beschuldigingen van het Europese commandocentrum. Het Amerikaanse toestel zou, toen het de Russsiche grens naderde en het Russische vliegtuig zag, van koers zijn gewijzigd. 

Video: Russen provoceerde ook Amerikaans marineschip

Russen provoceren Amerikanen met gevaarlijke manoeuvres
Russen provoceren Amerikanen met gevaarlijke manoeuvres

Marineschip

Deze week kwamen Russische straaljagers al eerder in opspraak toen ze vlak langs een Amerikaans marineschip vlogen. Een Amerikaanse functionaris bestempelde die actie als een van daad van agressie.

De Russische minister van Defensie zei dat de piloten alle veiligheidsvoorschriften hebben gerespecteerd.

Twee Russische straaljagers, van het type Sukhoi Su-24, simuleerden in internationale wateren voor de kust van Rusland een aanval op een Amerikaans oorlogsschip. De vliegtuigen, die voor zover te zien was geen wapens bij zich hadden, vlogen vlak langs de torpedobootjager en deden het water opstuiven.

Na de manoeuvres van de twee straaljagers volgde een Russische gevechtshelikopter, die rondjes om het schip vloog en foto's maakte.