HILVERSUM - Johan Cruijff heeft als enige nog levende kandidaat weten door te dringen tot de toptien van kandidaten die strijden om de titel 'Grootste Nederlander aller tijden'. Dat bleek maandagavond tijdens de KRO-televisieuitzending over de verkiezing.

De tien finalisten komen voort uit een 'longlist' van ongeveer tweehonderd personen die een speciale commissie samenstelde. De lange lijst is na een uitgebreide stemronde teruggebracht tot een tophonderd, waarvan alleen de toptien kans maakt op de prestigieuze titel.

Naast voetballegende Cruijff behoren verder Willem Drees, Desiderius Erasmus, Pim Fortuyn, Anne Frank, Vincent van Gogh, Antoni van Leeuwenhoek, Willem van Oranje, Rembrandt van Rijn en Michiel de Ruyter tot de kanshebbers. Na een nieuwe stemronde via www.degrootstenederlander.nl wordt de winnaar op 15 november bekendgemaakt.

Ambassadeurs

Om het publiek te overtuigen van de prestaties van een bepaalde kandidaat stelde de omroep zogenoemde ambassadeurs aan. Voor Cruijff neemt Michael van Praag de honneurs waar. De overige ambassadeurs zijn: Wouter Bos (Drees), Xandra Schutte (Frank), Yoeri Albrecht (Fortuyn), André Kuipers (Van Leeuwenhoek), Ronald de Leeuw (Rembrandt), Jochum ten Haaf (Van Gogh), Herman Pleij (Erasmus), Rob de Wijk (De Ruyter) en Jacobine Geel (Willem van Oranje).

In de komende vijf weken zendt de KRO op woensdag- en zaterdagavonden (22.45-23.15 uur) verkiezingsspecials uit waarin telkens één finalist centraal staat. Zogenoemde 'zwevende kiezers' kunnen terecht bij www.stemwijzer.nl, waar zij door middel van een twintigtal stellingen tot een stemadvies komen.

Na het analyseren van de stemmen tot dusver, blijkt dat mannen voornamelijk op mannen stemmen en vrouwen op vrouwen. Bij de vrouwen was Aletta Jacobs de nummer één, maar zij belandde uiteindelijk in de tophonderd op de elfde plaats.

Koninklijke genomineerden

Koningin Beatrix blijkt van de koninklijke genomineerden het minst populair. Zij belandde op de 41ste plaats, met trouwens dj Tiësto direct voor haar. Prins Bernhard eindigde op de 35ste plaats, prins Claus op plaats 23, koningin Wilhelmina op twintig en koningin Juliana op de veertiende plaats.

In andere landen is een dergelijke verkiezing al eerder uitgezonden. Winston Churchill won de strijd in Groot-Brittannië en in Duitsland trok Konrad Adenauer, de eerste bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland, aan het langste eind. In Zuid-Afrika was na de eerste stemronde al duidelijk dat Nelson Mandela onverslaanbaar was.