Ieder jaar sterven in Nederland rond de vijftig mensen door huiselijk geweld. Ondanks alle aandacht voor preventie en hulpverlening lukt het niet om dat aantal terug te dringen.

Daarom komen veertien organisaties met het manifest Huiselijk geweld te lijf. Daarin roepen ze op tot actie en herziening van het systeem, meldt Nieuwsuur

"Meldingen worden niet opgepakt en instellingen werken langs elkaar heen. Er zijn te veel instanties bezig rond een gezin, waardoor niemand echt verantwoordelijkheid draagt. Er ontbreekt centrale regie", zegt Ans van de Maat van jeugdzorgorganisatie Intermetzo.

Dodelijke slachtoffers van huiselijk geweld, zoals Savanna, het Maasmeisje, Daniëlla en het meisje van Nulde, werden jarenlang gevolgd door vele hulpinstanties, maar toch ging het mis.

Andere mentaliteit

Er is verandering van mentaliteit en het systeem nodig, vinden de organisaties. Het is nodig dat alle betrokkenen van huiselijk geweld op tijd alarm slaan. Dat gebeurt nu nog te weinig.

Daarnaast moeten instanties beter samenwerken en zich verantwoordelijk voelen. Ook moet er een Nationaal Rapporteur komen, die als waakhond instanties monitort en stimuleert.