Leslie van Houten wordt na 46 jaar gevangenisstraf voorgedragen voor vrijlating. De vrouw hielp in 1969 op 19-jarige leeftijd mee aan de beruchte moordpartijen die sekteleider Charles Manson met zijn volgelingen uitvoerde op rijke mensen in Los Angeles.

Van Houten sloot zich aan bij de sekte van Manson nadat ze van huis was weggelopen, zo schrijft CNN vrijdag. In 2013 werd een vrijlatingsverzoek van Van Houten nog afgewezen, omdat de gevangeniscommissie niet kon verklaren waarom een intelligent meisje tot gruwelijke daden in staat was.

De vrouw zegt zelf dat ze getraumatiseerd was door de scheiding van haar ouders en de abortus die ze op jonge leeftijd onderging. Manson zou daar op manipulatieve manier op hebben ingespeeld. 

Nabestaanden van de slachtoffers verzetten zich tegen de vroegere vrijlating. De gouverneur van Californië moet de knoop door gaan hakken.

Video: Van Houten over de moorden van Manson

Rassenoorlog

De sekte van Charles Manson, met zo'n honderd leden tijdens de hoogtijdagen, raakte er eind jaren 60 van overtuigd dat een rassenoorlog op handen was. Die overtuiging ging gepaard met veel drugs, bijbelpassages en het nummer Helter Skelter van The Beatles. Om die rassenoorlog aan te wakkeren, bereidde Manson enkele moorden voor. 

Met enkele trouwe volgers ging Manson op 8 augustus 1969 naar het huis van regisseur Roman Polanski, waar vijf aanwezigen werden vermoord. De hoogzwangere actrice Sharon Tate, tevens vrouw van Polanski, was een van de slachtoffers. Polanski zelf was die avond in Londen. Een dag later staken zes sekteleden de zakenman Leno LaBianca en zijn vrouw Rosemary dood. De volgende twee dagen werden er nog zeven mensen vermoord.

Telefoonkoord

Van Houten verklaarde destijds alleen betrokken te zijn geweest bij de tweede moordpartij en heeft voor de gevangeniscommissie uitvoerig verklaard wat haar rol was bij dat bloedbad. Zo heeft ze met een telefoonkoord een kussen over het hoofd van een vrouwelijk slachtoffer gehouden, terwijl een ander sektelid haar toetakelde met een mes. Ze heeft het slachtoffer zelf ook gestoken. 

In 1971 kreeg Van Houten de doodstraf, maar dit werd later omgezet in een levenslange gevangenisstraf omdat de staat Californië de doodstraf afschafte. Sindsdien deed ze al negentien keer een verzoek tot vrijlating. Van Houten is een voorbeeldgevangene en behaalde meerdere schooldiploma's in de gevangenis. Ze heeft nog nooit een regel overtreden en toont daarnaast berouw. "Er is helemaal niets in mijn verhaal wat ervoor zorgt dat ik me goed voel over mijzelf", zei ze deze week. 

Tegen talkshowpresentator Larry King vertelde ze in 1994 tijdens in interview in de gevangenis dat ze Rosemary zag liggen en haar neerstak in haar onderrug, ongeveer 16 keer. Ze bood de familie LaBianca later haar excuses aan.

Charles Manson zit ook nog altijd vast en deed al twaalf keer een verzoek tot vrijlating. Hij wordt nog altijd als een gevaar voor de samenleving gezien. Twee andere veroordeelden zitten ook nog vast.