Duizenden Macedoniërs hebben woensdagavond in hoofdstad Skopje gedemonstreerd tegen een omstreden besluit om een afluisterstrafzaak tegen politici stop te zetten.

De demonstranten vielen onder meer overheidsgebouwen aan die ze met stenen en eieren bekogelden. Vele ruiten sneuvelden.

Ook raakten demonstranten slaags met de politie. Een groot aantal mensen is gearresteerd, meldt het Macedonische persbureau Kurir. Exacte aantallen zijn niet bekend.

Afluisterschandaal

De protesten volgen op het besluit van president Gjorge Ivanov om de strafzaak tegen alle politici die worden verdacht van betrokkenheid bij een afluisterschandaal stop te zetten. "Ik heb besloten een einde te maken aan deze lijdensweg voor Macedonië", verklaarde Ivanov eerder tegenover verslaggevers.

Hij kondigde daarbij aan een decreet te ondertekenen dat "een algemeen einde moet maken aan alle procedures tegen en onder politici" in verband met het schandaal.

Video: Massaal protest in Macedonië

Weerstand

De beslissing stuit op veel weerstand bij de oppositie. De Macedonische oppositieleider Zoran Zaev eiste dinsdag het aftreden van Gjorge Ivanov.

Vorig jaar onthulde de Macedonische oppositie een reeks telefoontaps, die volgens haar werden gemaakt door bondgenoten van de toenmalige premier Nikola Gruevski.

Daardoor kon de regering volgens de oppositie journalisten, rechters en de publieke sector controleren en verkiezingen manipuleren.