De aangekondigde busstaking in Almere van donderdagavond gaat niet door. De gemeente Almere en vakbonden FNV en CNV hebben na overleg overeenstemming bereikt over een pakket maatregelen om de veiligheid in het busvervoer te verbeteren.

''Het is een goed resultaat'', zei vakbondsbestuurder Jan Heilig van FNV Streekvervoer na de bijeenkomst woensdagavond in het gemeentehuis.

Vorige week donderdag was het overleg tussen gemeente en de vakbond stukgelopen. De FNV kondigde aan opnieuw te gaan staken. Vorige week dinsdag was er ook al een werkonderbreking van enkele uren.

FNV en CNV eisten dat Almere in de nieuwe aanbesteding voor het busvervoer meer veiligheidseisen zou opnemen om chauffeurs veiliger hun werk te laten doen. De gemeente is daaraan tegemoetgekomen. Zo zal het niet meer mogelijk zijn om met contant geld te betalen en krijgen de chauffeurscabines bedienbare veiligheidsruiten.

Verder moet vervoerder Connexxion jaarlijks een actieplan sociale veiligheid opstellen. Ook komt er extra geld beschikbaar.

Tevreden

''Ik ben heel tevreden over de uitkomst. Er zijn harde eisen waar iedereen die mee wil dingen voor de concessie aan moet voldoen'', zegt Jan Heilig van FNV Streekvervoer.

''Alles ter verhoging van de sociale veiligheid van zowel de chauffeurs als de passagiers. Zodra het mag van de Rijksdienst voor het Wegverkeer dan komen er ook poortjes in de bus. En ook de gemeente vindt dat alle toezichthouders verplicht BOA-bevoegd moeten zijn. Zodat ze ook daadwerkwerklijk kunnen optreden in geval van nood.''