De rel die is ontstaan rond een satire van de Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan stuit op verbazing en onbegrip bij de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. 

In een debat in het Europees Parlement in Straatsburg zei hij woensdag dat ''dit ons niet dichter tot elkaar brengt, maar juist verder verwijdert''.

Erdogan deed aangifte van belediging tegen Böhmermann. De televisienar droeg op 31 maart in Neo Magazin Royal een hekeldicht op de Turkse president voor. Hij maakte Erdogan onder meer uit voor pedofiel.

Turkije en de EU maakten onlangs afspraken om gezamenlijk de migratieproblematiek aan te pakken. Onderdeel van de deal is dat de gesprekken over toetreding tot de EU van Turkije worden versneld. Juncker hamerde erop dat de fundamentele rechten van de EU overeind blijven, zoals de persvrijheid.

Hij zei dan ook dat in het kader van de toetredingsgesprekken ''Turkije ons tegemoet zal moeten komen''.

Twijfel

Andere parlementariërs betwijfelden of Turkije een veilig land is voor teruggestuurde migranten. Anderen vinden dat de EU naar de pijpen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan danst.

EU-president Donald Tusk verdedigde de deal door te zeggen dat ''het gevaarlijk is te geloven in één ideale en 100 procent effectieve oplossing''. In politiek is het zoeken naar ''gemakkelijke en simpele oplossingen'' niet alleen moeilijk, maar ''in dit geval bijkans onmogelijk'', aldus Tusk.

Klagen

Eerder klaagde Erdogan bij Duitsland ook al over een satirisch lied op de Duitse televisie. In een aflevering van het programma Extra 3 op 17 maart werd in een liedje met de titel Erdowi, Erdowo, Erdogan de draak gestoken met de Turkse president.

Video: Erdowi, Erdowo, Erdogan

Turkije niet blij met Duitse satire over Erdogan
Turkije niet blij met Duitse satire over Erdogan