De Duitse raadsman van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil alle rechtsmiddelen benutten om Erdogans recht te halen. Dat zei advocaat Michael-Hubertus von Sprenger, die Erdogan bijstaat bij diens aangifte tegen televisiekomiek Jan Böhmermann.

Von Sprenger deed zijn uitlatingen dinsdagavond tegen de Duitse omroep ZDF.

De Turkse president "hoopt dat de betrokkene bestraft wordt en het ook in de toekomst uit zijn hoofd laat zoiets nog eens te doen", zei Von Sprenger. De advocaat rekent niet op een zware straf voor Böhmermann, maar wel  "een die hem op het rechte pad kan terugbrengen om de satire te beoefenen en niet de onbeschofte belediging".

Erdogan heeft aangifte van belediging gedaan tegen Böhmermann omdat die in zijn satirische ZDF-programma een hekeldicht op de Turkse president heeft voorgedragen. Böhmermann zou dinsdag uit angst voor boze aanhangers van Erdogan zijn ondergedoken en staat onder politiebescherming.

78 miljoen Turken

De Turkse president wil dat de komiek wordt vervolgd voor het beledigen van alle 78 miljoen Turken in een televisieprogramma. Böhermann deed dit in een gedicht dat hij op 31 maart op de Duitse publieke televisiezender ZDF voordroeg.

Eerder klaagde Erdogan bij Duitsland ook al over een satirisch lied op de Duitse televisie. In een aflevering van het programma Extra 3 op 17 maart werd in een liedje met de titel Erdowi, Erdowo, Erdogan de draak gestoken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Video: Erdowi, Erdowo, Erdogan

Persbreidel

Het twee minuten durende liedje, dat de melodie heeft van de hit Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann van zangeres Nena, beschrijft onder meer het enorme paleis in Ankara waar Erdogan intrek heeft genomen. Ook wordt de toenemende persbreidel in Turkije en de slechte behandeling van vrouwen in Turkije in het lied aangesneden.

Van kritiek op zijn persoon of de omgang met journalisten moet Erdogan weinig hebben. Zo stoorde hij zich enorm aan buitenlandse diplomaten die de eerste procesdag tegen de journalisten Can Dündar en Erdem Gül bijwoonden en daarover twitterden.