De Macedonische oppositieleider Zoran Zaev heeft dinsdag het aftreden geëist van president Gjorge Ivanov. De president besloot de strafzaak tegen alle politici die worden verdacht van betrokkenheid bij een afluisterschandaal stop te zetten.

 Zaev stelde deze beslissing gelijk aan ''een staatsgreep''.

''Ik heb besloten een einde te maken aan deze lijdensweg voor Macedonië'', verklaarde Ivanov tegenover verslaggevers. Hij kondigde daarbij aan een decreet te ondertekenen dat ''een algemeen einde moet maken aan alle procedures tegen en onder politici'' in verband met het schandaal.

De Macedonische oppositie onthulde vorig jaar een reeks telefoontaps, die volgens haar werden gemaakt door bondgenoten van de toenmalige premier Nikola Gruevski. Daardoor kon de regering volgens de oppositie journalisten, rechters en de publieke sector controleren en verkiezingen manipuleren.

Politieke crisis

Zoran Zaev, de leider van de sociaal-democraten, beschuldigde Gruevski en het hoofd van de contra-inlichtingendienst, Saso Mijalkov, opdracht te hebben gegeven tot het afluisteren van meer dan 20.000 mensen. Het schandaal heeft Macedonië in een politieke crisis gestort.

EU-commissaris Joannes Hahn liet weten dat de recente acties van Macedonische leiders een EU-toekomst van het land ''serieus op het spel zetten''.